Model Cooperatiu per a Arquitectes. Cercant alternatives al model actual

Des del Sindicat d’Arquitectes a Catalunya ens complau convidar-vos a la xerrada Model Cooperatiu per Arquitectes. Cercant alternatives al model actual que tindrà lloc a la sala gran del Pati Llimona el divendres 15 d’abril a les 19h.

Com a Sindicat d’Arquitectes assumim la nostra responsabilitat en el que creiem és un canvi d’època i no només una crisis que malauradament incideix de manera negativa a les perspectives laborals de la nostra professió. Reconeixem les conseqüències que ens afecta de la greu situació del sector de la construcció després de l’esclat de la bombolla immobiliària al nostre país (i part de la nostra activitat es dirigeix a denunciar i donar solucions a la precarietat, explotació i contractació irregular de l’arquitecte per part del tradicional model professional), però enfront a la nostàlgia i l’espera de temps millors, volem encarar el present des de la transformació que ha de viure el nostre col·lectiu per tal d’atendre les necessitats actuals. Proposem la capacitat de repensar les formes habituals d’operar en l’exercici professional de l’arquitecte amb l’objectiu de descobrir nous rols professionals emergents i un ventall més ampli de perfils adequats a les habilitats, capacitats i coneixements desenvolupats durant la nostra àmplia formació.

Amb aquest bagatge, el Sindicat d’Arquitectes s’implica al debat i obre vies de reflexió sobre la renovació i reorganització professional de l’arquitectura amb la presentació del model cooperatiu per arquitectes. Les cooperatives són societats, amb plena autonomia i sota els principis de lliure adhesió i de baixa voluntària, amb capital variable i gestió democràtica. Creiem que una activitat empresarial de base col·lectiva suma destreses i coneixements que millora els nostres serveis. Una empresa de propietat conjunta i de jerarquia horitzontal motiva i dignifica al treballador. I pensem que pot posar en pràctica un nou paradigma de l’exercici professional, més inclusiu i solidari, tant per als professionals com per als que requereixen dels nostres serveis, és a dir, la població en general i no només als qui ho poden pagar.

La jornada pretén aproximar-se al model cooperatiu i als valors socials que aquest suposa. El Sindicat d’Arquitectes a Catalunya ha convidat a experts amb un ampli recorregut en àmbits diversos sobre cooperativisme, amb els que tractarem d’esbrinar perquè aquesta fórmula és encara poc utilitzada pels arquitectes i si podria consolidar-se com una alternativa a l’estudi professional tradicional.

Desde el Sindicat d’Arquitectes a Catalunya nos complace invitarles a la charla Modelo Cooperativo para arquitectos. Buscando alternativas al modelo actual que tendrá lugar en la sala grande del Pati Llimona el viernes 15 de abril a las 19h.

Como Sindicat d’Arquitectes asumimos nuestra responsabilidad en lo que creemos es un cambio de época y no sólo una crisis que desafortunadamente incide de manera negativa en las perspectivas laborales de nuestra profesión. Reconocemos las consecuencias que nos afectan de la grave situación del sector de la construcción tras el estallido de la burbuja inmobiliaria en nuestro país (y parte de nuestra actividad se dirige a denunciar y dar soluciones a la precariedad, explotación y contratación irregular del arquitecto por parte del tradicional modelo profesional), pero frente a la nostalgia y la espera de mejores tiempos, queremos encarar el presente desde la transformación que ha de vivir nuestro colectivo para atender las necesidades actuales. Proponemos la capacidad de repensar las formas habituales de operar en el ejercicio profesional del arquitecto con el objetivo de descubrir nuevos roles profesionales emergentes y un abanico más amplio de perfiles adecuados a las habilidades, capacidades y conocimientos desarrollados durante nuestra amplia formación.

Con este bagage, el Sindicat d’Arquitectes se implica en el debate y abre vías de reflexión sobre la renovación y reorganización profesional de la arquitectura con la presentación del modelo cooperativo para arquitectos. Las cooperativas son sociedades, con plena autonomía y bajo los principios de la libre adhesión y de baja voluntaria, con capital variable y gestión democrática. Creemos que una actividad empresarial de base colectiva suma destrezas y conocimientos que mejoran nuestros servicios. Una empresa de propiedad conjunta y de jerarquía horizontal motiva y dignifica al trabajador. Y pensamos que puede poner en práctica un nuevo paradigma del ejercicio profesional, más inclusivo y solidario, tanto para los profesionales como para los que requieren de nuestros servicios, es decir, la población en general y no sólo a los que pueden pagar.

La jornada pretende aproximarse al modelo cooperativo y a los valores sociales que éste supone. El Sindicat d’Arquitectes a Catalunya ha invitado a expertos con un amplio recorrido en ámbitos diversos sobre cooperativismo, con los que trataremos de averiguar por qué esta fórmula es todavía poco utilizada por los arquitectos y si podría consolidarse como una alternativa al estudio profesional tradicional.

Anuncis

2 Responses to Model Cooperatiu per a Arquitectes. Cercant alternatives al model actual

 1. Dema penso assistir a aquest acte i potser ja no fara falta la pregunta que volia fer, que és si teniu algun mail adreça o telf de contacte. Pero per si de cas deixo lap regunta perque m’agradaria entrar en contacte amb el sindicat… no se si hi ha algu encarregat més dela gestió . o que porta una mica mes el tema…m’agradria posar-m’hi en contacte i no trobo cap adreça o telf. Segur que se fàcil de trobar pero … 🙂

  • SArq says:

   Hola Jordi,
   Es veritat, jo tampoc veig la direcció email…ho hem d’arreglar
   pots escriure’ns a:
   info@sindicatarquitectes.org

   Tenim previst convocar després de les festes una altra reunió, aquesta vegada per a veure si podem organizar-nos per a fer una mica més fácil la creació de cooperatives d’arquitectes.
   També ens reunim cada dimecres (excepte el que ve) a Barcelona, a la plaça Regomir 3, principal a les 19.30.

   Salutacions
   SArq

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: