6 mesos de Sindicat d’arquitectes de Catalunya

 

Avui, divendres 20 de maig de 2011, fa exactament 6 mesos que el Sindicat d’Arquitectes va iniciar el seu recorregut a Catalunya. Durant aquest període hem pogut portar a terme força coses, malgrat ser una associació completament independent de qualsevol partit, sindicat o organització professional, que no rep cap tipus de subvenció pública i funciona exclusivament gràcies al treball voluntari dels seus membres.

En primer lloc, hem complert una de les nostres prioritats: organitzar una assessoria laboral per a que els nostres afiliats disposin d’una primera visita gratuïta i assistència legal a preus especials. A més, sempre intentem respondre a les qüestions de tots aquells que s’adrecen a nosaltres per a aclarir dubtes, siguin afiliats o no.

En coordinació amb els companys i companyes de la resta de l’Estat, treballem per a que el sector tingui, finalment, un conveni específic per a les empreses d’arquitectura i per a que s’acabi la situació extremadament injusta d’il·legalitat i contractació irregular a les empreses. Volem salaris dignes i condicions de contractació d’acord amb la nostra formació professional.

També hem realitzat dues àmplies enquestes (les de més abast mai fetes a l’Estat) sobre la situació del sector, denunciant el que tan sols intuíem:

Per exemple, que el 26,8% dels professionals catalans es troba en situació de desocupació, dels quals, el 28,4% es troba entre un i tres anys en aquesta situació. A més, un 33,7% treballa sota la figura il·legal del “fals autònom”.

També que el 27,6% del total dels arquitectes catalans guanya entre 6.600 i 15.000 euros bruts anuals, i el 62% guanya un salari inferior al mínim que estipula el conveni recomanat pel SArq.

O també que tan sols el 38,5% dels arquitectes que treballen per compte aliè té un contracte laboral legal. Podeu consultar més dades de l’enquesta al web del sindicat (www.sindicatoarquitectos.es).

Hem organitzat xerrades,  actes públics i trobades amb part del món de la professió, cercant noves idees, experiència i, sobre tot, col·laboració en la construcció del sindicat. Per això vam participar a les jornades de la Setmana de Dia de l’ETSAB, vam organitzar una primer trobada amb col·lectius d’arquitectes que treballen a Barcelona i vam començar un projecte obert i públic per estudiar el model cooperatiu com a alternativa empresarial al despatx tradicional.

Gràcies a tots/es els que ens recolzeu, al moviment veïnal de Ciutat Vella que acull les nostres reunions setmanals, i a la solidaritat dels companys amb més experiència que ens ajuden i aconsellen en la construcció del nostre primer sindicat.

Us recordem que les nostres assemblees són sempre obertes i que necessitem la vostra col·laboració. També us demanem, si no ho heu fet encara, que us afilieu: costa només 20 euros l’any i ens cal créixer numèricament per ser cada vegada més representatius i poder defensar millor els nostres interessos.

I això només és el principi.

Hoy, viernes 20 de mayo de 2011, hace exactamente 6 meses que el Sindicat d’Arquitectes empezó a trabajar en Catalunya. Durante este tiempo hemos podido realizar bastantes cosas, a pesar de ser una asociación completamente independiente de cualquier partido, sindicato u organización profesional, que no recibe ningún tipo de subvención publica y funciona exclusivamente gracias al trabajo voluntario de sus miembros.

En primer lugar, hemos cumplido una de nuestras prioridades: organizar una asesoría laboral para que nuestros afiliados dispongan de una primera visita gratuita y asistencia legal a precios especiales. Además,  siempre intentamos contestar a las preguntas de todos los que se dirigen a nosotros para solucionar dudas, estén afiliados o no.

En coordinación con los compañeros y compañeras del resto del Estado, trabajamos para que el sector tenga finalmente un convenio específico para las empresas de arquitectura y para que termine la situación extremadamente injusta de ilegalidad y contratación irregular en las empresas. Queremos salarios dignos y condiciones de contratación acordes con nuestra formación profesional.

También hemos realizados dos amplias encuestas (las de más alcance jamás hechas en el Estado) sobre la situación del sector, denunciando lo que sólo intuíamos:

Por ejemplo, que el 26,8% de los profesionales catalanes se encuentran en situación de desempleo, de los cuales, el 28,4% lleva entre uno y tres años en dicha situación. Además, un 33,7% trabaja bajo la figura ilegal del “falso autónomo”.

También que el 27,6% del total de los arquitectos catalanes gana entre 6.600 y 15.000 euros brutos anuales, y el 62% gana un salario inferior al mínimo que estipula el convenio recomendado por el SArq.

O también, que tan sólo el 38,5% de los arquitectos que trabaja por cuenta ajena tiene un contrato laboral legal. Podéis consultar más datos de la encuesta en la web del sindicato ( www.sindicatoarquitectos.es).

Hemos organizado charlas, actos públicos y encuentros con parte del mundo de la profesión, buscando nuevas ideas, experiencia y,  sobre todo,  colaboración en la construcción del sindicato. Por eso participamos en las jornadas de la Setmana de Día en la ETSAB, organizamos un primer encuentro con colectivos de arquitectura que trabajan en Barcelona y empezamos un proyecto abierto y publico para estudiar el modelo cooperativo como alternativa empresarial al despacho tradicional.

Gracias a tod@s los que nos apoyáis, al movimiento vecinal de Ciutat Vella que acoge nuestras reuniones cada semana y a la solidaridad de los compañeros con más experiencia que nos ayudan y aconsejan en la construcción de nuestro primer sindicato.

Os recordamos que nuestras asambleas están siempre abiertas y que necesitamos vuestra colaboración. También si no lo habéis hecho todavía, os pedimos que os afiliéis: cuesta sólo 20 euros al año y necesitamos crecer numéricamente para ser cada vez más representativos y poder defender mejor nuestros intereses.

 Y esto es solo el principio.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: