Propostes del SindiCatArq sobre els concursos d’arquitectura

El dimecres 9 de novembre, el Sindicat d’Arquitectes de Catalunya va participar amb  altres col·lectius i associacions al debat organitzat per l’Ajac (Agrupació Joves Arquitectes de Catalunya), sobre el tema dels concursos d’arquitectura. La raó de la convocatòria per part dels organitzadors ha estat la intenció d’obrir un debat sobre el Concurs de les 16 ports de Collserola, convocat per l’Ajuntament de Barcelona, i a la vegada, debatre sobre  les bases dels concursos en general.

Abans de tot volem agrair la invitació de l’Ajac i manifestar des del principi la nostra intenció de donar suport a qualsevol iniciativa que faciliti als joves arquitectes i als arquitectes amb més anys d’exercici, l’accés als concursos públics.

Sense entrar en el mèrit del concurs convocat per l’Ajuntament de Barcelona, estem d’acord que cal aprofitar aquesta ocasió per discutir un model de concurs que sigui obert al conjunt dels professionals i que garanteixi la màxima transparència.
 
Com a Sindicat d’Arquitectes creiem que la situació d’ il·legalitat i de precarietat laboral tan difosa en el nostre sector té també repercussions importants sobre el desenvolupament dels concursos. Actualment les empreses que respecten la legalitat pateixen la competència deslleial de les que recorren a les col·laboracions irregulars, a la subocupació i a l’explotació d’un exèrcit de becaris, sempre més necessitats de col · laborar per adquirir experiència. És evident el desequilibri existent entre qui respecta la legislació laboral i qui recorre a una mà d’obra avui dia gairebé gratuïta.

Des del Sindicat creiem que els ens convocants dels concursos podrien tenir un paper fonamental en la promoció d’una lliure competència real i de formes de col·laboració entre arquitectes més ètiques i adherents a la legislació. Seguidament recollim algunes propostes sorgides a les nostres assemblees, que pensem  poden alimentar aquest debat:

Respecte a la promoció de la qualitat del treball a través  dels concursos:

1) Avantatges per  les empreses que creïn feina de qualitat

Pensem que per poder licitar o ofertar-se s’haurien de presentar els  certificats de contractació a la Seguretat Social dels mitjans humans posats a  disposició, descartant aquelles ofertes  que no ho  justifiquin amb certificats d’alta i cotització.

2) Compromís de contractació

De la mateixa manera  que es fan compromisos de UTE, proposem que per als concursos públics es signin  compromisos d’alta i cotització a la Seguretat Social dels treballadors del despatx mentre duri el contracte del projecte.

A la vegada, proposem fer  compromisos de contractació de personal amb una estimació dels llocs de treball que es generarien durant el període de l’encàrrec com a mesura de foment de la contractació i de major repartiment de la feina.

Aquests compromisos serien  valorats per a l’adjudicació del concurs.

3) Penalització per incompliment de la legislació o per comportament deslleial

Proposem que es  valorin desfavorablement aquells despatxos que hagin estat sancionats per incompliment de la Llei Laboral.

Entenem que és una mesura necessària per afavorir a tots aquells despatxos que SI que compleixen la llei laboral i competeixen en inferioritat de condicions per la càrrega que  suposa aquest compliment i aquest comprimís amb la societat.

Respecte d’afavorir la participació real del col·lectiu dels joves arquitectes:

1) Accés lliure i gratuït:

No exigir avals bancaris. En tot cas, trobar fórmules de compromís que no penalitzin als petits despatxos.

2) Permetre l’accés als professionals sense experiència fent desaparèixer els requisits d’experiència en obra construïda

Els actuals criteris d’acreditació d’experiència prèvia en obra construïda fomenten el rol del jove arquitecte dibuixant al despatx i de l’arquitecte cap, que opta a concursar ja que pot acreditar amb signatures les obres de les que s’ha responsabilitzat. Aquesta situació provoca una roda de difícil sortida per un jove que vol optar al seu primer encàrrec, fent impossible la seva entrada al circuit.

3) Valorar no exclusivament l’experiència adquirida en obra construïda, sinó també mitjançant la col·laboració

Com a alternativa a la desaparició de l’acreditació d’experiència prèvia com a criteri de puntuació, la creació d’un registre de col·laboració al projecte podria certificar qui ha col·laborat en el projecte malgrat no haver signat (tant si es tracta d’un col·laborador treballador de l’empresa licitadora, o si es tracta un col·laborador extern a l’empresa).L’aparició en aquest registre computaria com a experiència als concursos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: