Carta enviada al COAC, a l’ETSAB i a l’ETSAV

A l’atenció del Sr. Lluís-Xavier Comerón i Graupera, Degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

A l’atenció del Sr. Ferran Sagarra Trias, director de l’ETSAB

A l’atenció del Sr. Víctor Seguí, director de l’ETSAV

Benvolgut senyor,

Costa trobar a dia d’avui una professió tan precaritzada com l’arquitectura. Si durant el període de bonança econòmica la forma de col·laboració més habitual en les empreses del sector, ha estat la del “fals autònom”, avui dia és “normal” que els despatxos d’arquitectura ofereixin treball sense remuneració. Les empreses que recorren a les col·laboracions gratuïtes, a més de cometre un frau a la seguretat social i explotar laboralment els seus empleats, estan enfonsant encara més el sector de l’arquitectura.

Des del sindicat d’arquitectes estem convençuts que la millor manera d’acabar amb aquesta situació són les inspeccions de treball, dependents de les direccions territorials de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Però creiem també que un factor decisiu perquè les il·legalitats i irregularitats en matèria laboral s’estenguessin dins del nostre àmbit professional, ha estat la completa ignorància entre el nostre col·lectiu dels drets laborals més bàsics. Els arquitectes accedim al món del treball sense cap tipus de formació o eina que ens permeti distingir una relació laboral d’una mercantil.

Des de la nostra organització hem promogut alguns actes per explicar les diferents formes de contribució dins de les empreses d’arquitectura i estem convençuts que la defensa de la legalitat i la formació d’un col·lectiu conscient dels seus drets hauria de ser una prioritat per a les escoles d’arquitectura i institucions col·legials. Per aquesta raó, tot i que considerem de gran interès els temes tractats a Les Jornades d’orientació professional per a arquitectes Arq’12, hem de mostrar la nostra sorpresa un cop més, sobre la completa absència de qualsevol tipus de formació en material laboral.

Creiem útil i necessari, com a element clau de la “orientació professional” dels futurs / nous arquitectes, disposar de la màxima informació legal / laboral necessària. Es per això que convidem les institucions organitzadores d’aquestes jornades que en un futur, incloguin també jornades informatives sobre drets, deures, i marc legal del sector. Com hem manifestat en reiterades ocasions en el passat, podran comptar amb l’ajuda i experiència del Sarq.

Atentament,

Sindicat d’Arquitectes, Catalunya

Cuesta encontrar hoy en día una profesión tan precarizada como la arquitectura. Si durante el periodo de bonanza económica la forma de colaboración más habitual en las empresas del sector, ha sido la del “falso autónomo”, hoy en día es “normal” que los despachos de arquitectura ofrezcan trabajo sin remuneración alguna. Las empresas que recurren a las colaboraciones gratuitas, además de cometer un fraude a la seguridad social y explotar laboralmente a sus empleados, están hundiendo todavía más el sector de la arquitectura.

Desde el sindicato de arquitectos estamos convencidos que la mejor manera de acabar con esta situación son las inspecciones de trabajo, dependientes de las Direcciones Territoriales de la Inspección de Trabajo y Seguridad Social. Pero creemos también que un factor decisivo para que las ilegalidades e irregularidades en materia laboral se extendieran dentro de nuestro ámbito profesional, ha sido la completa ignorancia entre nuestro colectivo de los derechos laborales más básicos. Los arquitectos accedemos al mundo del trabajo sin ningún tipo de formación o herramienta que nos permita distinguir una relación laboral de una mercantil.

Desde nuestra organización hemos promovido algunos actos para explicar las distintas formas de colaboración regular dentro de las empresas de arquitectura y estamos convencidos que la defensa de la legalidad y la formación de un colectivo consciente de sus derechos debería ser una prioridad también para las escuelas de arquitectura e instituciones colegiales. Por esta razón, pese a que consideramos de gran interés los temas tratados en Les Jornades d’orientació professional per a arquitectes Arq’12, tenemos que mostrar nuestra sorpresa una vez más, sobre la completa ausencia de cualquier tipo de formación en material laboral.
Creemos útil y necesario, como elemento clave de la “orientación profesional” de los futuros/nuevos arquitectos, disponer de la máxima información legal/laboral necesaria.Es por ello que invitamos las instituciones organizadoras de estas jornadas a que en un futuro, incluyan también jornadas informativas sobre sobre derechos, deberes, y marco legal del sector. Como hemos manifestado en reiteradas ocasiones en el pasado, podrán contar con la ayuda y experiencia del SArq.

Atentamente,

Sindicato de Arquitectos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: