Eurovegas: La ruleta catalana.

El delta del Llobregat és una de les zones agrícoles més fèrtils de Catalunya amb una riquesa productiva, natural i paisatgística inversemblant donada la seva situació al bell mig de l’àrea metropolitana de Barcelona. S’hi produeix més del 10% de les hortalisses que passen per Mercabarna, l’aqüífer que hi té a sota subministra 105 hm3/any d’aigua (equivalent al pantà de la Baells) per a l’abastament industrial i urbà, hi trobem 575 hectàrees declarades com a ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus) per la Comunitat Europea i 20.000 escolars el visiten cada any.

La importància estratègica d’aquets territori ja va quedar reflectida l’any 1976 amb l’aprovació del Pla General Metropolità(PGM) que preveia el manteniment d’una àrea de sòl rústic de 2700 ha. L’any1998 es va constituir el consorci del Parc Agrari que el dotava d’un òrgan de gestió per assegurar-ne la protecció (2938 ha). Finalment l’any 2010 (en plena crisi econòmica) es va aprovar el Pla Territorial Metropolità de Barcelona on es defineix el delta del Llobregat com a espai obert a preservar de la urbanització. Així doncs els esforços per protegir el Delta han estat constants des de fa més de quatre dècades.

I ara ve quan arriba un magnat americà dedicat al negoci del joc que ofereix milions d’inversió i llocs de treball a canvi que es refaci el planejament urbanístic segons els seus interessos i que les seves empreses quedin excloses de la política fiscal i de la legislació laboral que regulen la resta de negocis del país.

I qui decidirà si apostem o no?   Com que en aquesta partida ens juguem el territori i el model productiu de la zona seria lògic que hi puguem participar tots. Sense cartes amagades.

Parlem del model productiu de Las Vegas: es basa en el turisme i els llocs de treball poc qualificats, de fet és tracta d’una de les ciutats del Estats Units amb menor nombre de titulats universitaris. L’índex d’atur a la ciutat és més elevat que la mitjana del país.  I en el nostre context hauríem de valorar amb deteniment quin efecte tindrà sobre l’economia local la concentració de grans zones comercials allunyades dels nuclis urbans i controlades per uns pocs operadors.

Respecte al model urbanístic Las Vegas són el paradigma de la negació de l’espai públic, de l’especialització sectorial i l’accessibilitat amb vehicle privat. Es tracta ben bé de tractar la ciutat com un parc temàtic. Eliminar la història, l’entorn natural,  privatitzar l’espai públic i amagar el conflictes darrera neons.

Si es segueix per aquesta via trencarem amb el model de planejament basat en el consens i en la preservació dels interessos generals per sobre dels particulars. Començarem una partida de monopoly descomunal consistent en la requalificació de tot el delta (els preus del sòl agrícola ja ho estan reflectint). I condicionarem el paisatge, la mobilitat, les reserves d’aigua de Barcelona, els drets laborals dels treballadors  i l’economia de tota l’àrea metropolitana.

S’estan jugant la nostra casa al casino i no ens diran res fins que l’haguem perduda.

Aturem Eurovegas!

Anuncis

2 Responses to Eurovegas: La ruleta catalana.

  1. arpella says:

    Reblogged this on Aturem Eurovegas – Salvem el Delta del Llobregat and commented:
    Excel.lent article que ens han fet arribar els companys del Sindicat d’Arquitectes, merci!

  2. Retroenllaç: Eurovegas. Recull d’informació « Grup de consum ecològic "El Guaret"

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: